Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniacznej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mały cukier waniliowy
Farsz:
1 puszka gotowego maku Bakalland.
5 kropli zapachu pomarańczowego
Dodatkowo:
suchy mak do posypania
polewa czekoladowa wg Awonli
Naciśnijcie tu
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180ºC w zależności od piecyka około 15 -20 min.
Upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie rozwinąć,posmarować makiem(gotowy mak ,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego)zwinąć razem z papierem,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Odwinąć z papieru,polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę z lukrem,posypać suchym makiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz